Despre Flying Pig

Poveste

De la povestea porcului adus ȋn valiză din Portugalia, de la o poftă, de la o idee, la aripi. Povestea The Flying Pig ȋncepe ȋn locul de baştină al cărnii pe care o servim – de unde porcul a zburat, la propriu, către România, unde  au ȋnceput testele pe prieteni. Când toată lumea s-a lins pe degete, porcul iberic a aterizat la The Flying Pig, pe Barbu Văcărescu numărul 201.

Pasiunea pentru prepararea bucatelor iberice, cu carnea slowly cooked, gătită cu pricepere şi multă răbdare, timp ȋndelungat după asezonare, se reflecta de la prima ȋmbucătură.

Atunci realizezi că porcul zboară… numai ca sa se topeasca in gura.

Arhitectura

Fundația spaţiului Flying Pig este ȋnchegată dintr-o echipă de tineri arhitecți care s-au provocat să spargă bariera de sticlă și de clădiri de birouri a zonei, construind pas cu pas de la mic, cochet și diferit. Pentru că prima impresie contează, echipa a vrut să creeze o simbioză perfectă între ambient și preparatele artizanale, transformând elementele de design în preludiul intricat al unei mese copioase.

Toată povestea Flying Pig a început cu dragostea la prima degustare pentru porcul iberic, zburat ȋntâi în valiză, tocmai din Portugalia. Degustarea ȋmpreună cu prieteni a fost un succes şi schiţa restaurantului a ȋnceput să se contureze; iar povestea a prins aripi. Și pentru că meniul e de inspirație iberică, iar gătitul se face cu ingrediente simple și naturale, materialele utilizate pentru amenajarea spaţiului sunt vibrante și nu se deteriorează cu timpul, ci se transformă, precum o brânză delicioasă ȋnvechită sau vinul bătrân care o acompaniază. Piatra, metalul, alama, marmura și lemnul masiv de stejar respiră și cuceresc timpul, schimbându-şi patina și ȋmbogăţindu-şi personalitatea, iar ȋn toată această trecere lină, se creează experiențe narative pentru vizitatori.

Flying Pig a fost gândit ca o tavernă mid-century, unde stilul deco-industrial se joacă ghiduş, dar cu respect, cu dulcele stil clasic. Spaţiul realizat de oamenii de la LINIA, printre care și Laurențiu Stănescu, unul dintre proprietarii Flying Pig și co-fondator LINIA și Laboratorul de Arhitectură, a fost finisat cu dragoste şi aduce a bucătărie spaniolă veche decorată cu ceramică, faianță verde și pereți de lut nefinisați, cu rol de mașină a timpului.

Respectând spiritul tavernei, la Flying Pig, mesele sunt lungi și devin loc de povestit. Și dacă trecătorii vor să se bucure de vara bucureșteană, terasa cu ceramică glazurată, jardiniere și bambus, pare să te cheme, liniştită şi aparte – o oază ȋn urbanul agitat, care invită la timp şi la zâmbete mereu sincere.

Ca orice steak house de porci iberici și de vită care se respectă, bucățile de carne sunt servite pe tocătoare de lemn, iar restul veselei este un melting pot spaniol, portughez și românesc. Prezente şi ȋnălţate la rang meritat (ridică privirea dacă citeşti acest text când eşti la noi!) sunt și oalele de gătit de la Horezu și alte elemente decorative și utile din bucătării tradiţionale. Tot amestecul de design și de mâncare simplă, ȋncet gătită, cu bază de porc autentic iberic și atmosfera de tavernă, sunt traduse simplu: #FineSwineCantina.

Stilul ludic și cozy te rupe de peisajul autohton printr-un puzzle de materiale naturale îmbinate în perfect acord cu preparatele culinare. Decorul iberic al spațiului petit, cu accente naturale, verzi și aurii, este rama pentru mâncarea autentică și freamătul celor care o savurează. Poftă bună şi savurare prin papile gustative şi arhitectură sorbită cu ochii!

Iberian Pork


Pe scara ierarhică a porcilor, cel iberic e mai zburător şi se poziționează undeva pe treptele de sus, caracterizându-se în fața semenilor săi ca un privilegiat al naturii şi făcând cinste Sud-Vestului Peninsulei Iberice.

Exploratorii gastronomiei recunosc că au un soft spot pentru porcul iberic, scăldat de razele Sudului: materie primă pentru produse rezultate din uniunea perfectă a artei ancestrale și a know-how-ului cu noile tehnologii, într-un mediu controlat.

Flying Pig a prins porcul iberic zburător şi s-a documentat bine ȋnainte să-l aşeze pe tocătorul de lemn, ca sa inteleaga de ce este atat de special, cum umbla vorba prin targ.

Si-asa am aflat ca porcul iberic are o trăsătură genetică unică, ce îi permite să înmagazineze grăsimea în țesutul muscular, dobândind astfel un gust distinctiv, o carne fragedă, colesterol redus și invidia celorlalte rase porcine.

Aceeasi rasa se bucură de libertatea și deliciul peisajelor cu stejari de stâncă și de plută. Stilul de viață al porcului iberic se reflectă în aroma delicată și inconfundabilă a cărnii, unde dieta are la bază roadele acestor peisaje: iarbă proaspătă & aromată și ghinde.

Ce mai pui ca este crescut în natură, unde traieste o viața nomadă, asa zisa “montanheira”, calatorind 2-3 hectare, delectându-se în cu 7-10 kilograme de ghinde și iarbă și definindu-și rotunjimile cu câte 1 kilogram, toate zilnic.

Asa cum atent ne-am documentat, ibericul e răsfățat de soare și hrănit de pădurile de stejari, iar stilul ăsta de viață caracteristic peninsulei se traduce prin gustul dulceag creat doar de Sud şi transpus ȋn bucatele de la Flying Pig. Locul unde carnea procesată artizanal ajunge ȋn vasele de gătit fără a trece printr-un proces tehnologic avansat, iar atenţia la detalii defineşte fiecare preparat, de la modul de gătire, până la cel de prezentare. Mâncare simplă, autentică, sendvişuri gourmet şi fripturi care se topesc ȋn gură.

Barbu Vacarescu street, No. 201, Bucharest One